Subaşılar Otomotiv Ambalaj & İnşaat

TeamGÜVENLİ SÜRÜŞ VE LASTİK ÖZELLİKLERİ

GÜVENLİ SÜRÜŞ VE LASTİK ÖZELLİKLERİ

Lastik, aracın yolla doğrudan temas eden tek parçasıdır. Bu nedenle lastikleri doğru kullanmak ve bakımını yapmak, özelliklerinin farkında olmak, her durumda güvenliği sağlamak, lastiklerinizin ömrünü uzatmak ve paradan tasarruf etmek için esastır. Her zaman güvenli bir şekilde sürmeyi ve çevreye saygı duymayı unutmayın.

Lastiğin yan duvarında birkaç farklı yazı var. Marka adı ve ürün yelpazesinin yanı sıra lastiklerin boyutu ve özellikleri de belirtilmiştir: nominal genişlik, nominal kesit yüksekliği ile nominal kesit genişliği arasındaki oran, yapı veya yapım kodu, jant çapı ve yük ve hız endeksi.

Lastik basıncının bir aracın güvenliği ve ekonomisi üzerinde güçlü bir etkisi vardır.
Bu nedenle, lastik basıncı soğukken (asla lastik sıcakken basıncı ayarlamaya çalışmayın), özellikle uzun bir yolculuktan önce düzenli olarak (her ay) kontrol edilmelidir.

Fren mesafesi lastik basıncı ile ilgilidir. 100km/s’lik bir sürüş hızında, doğru şekilde şişirilmiş lastiklerle fren mesafesi 40m’ye kıyasla, sönük lastiklerle 42,4m’dir. Bu nedenle performans, 2,4 m’ye eşit, neredeyse %6 oranında artırılır.

Yanlış şişirme basıncı düzensiz lastik aşınmasına neden olur. Çok düşük basınç, omuz aşınmasına neden olur ve lastiğin yapısal olarak hasar görme riskini taşır. Çok yüksek basınç, lastiğin merkezinde aşınmaya neden olur.

Lastik, kauçuk, çelik ve liflerden yapılmıştır. Çelik ve lifler yapısal malzemelerdir, kauçuk onları çevresel etkilere karşı koruma işlevine sahiptir. Kauçuğun kendisi kimyasallardan veya diğer çevresel etkilerden zarar görebilir:

Keskin nesneler, güçlü darbeler veya diğer kötü muamele, görünür ve görünmez yapısal kusurlara neden olabilir.
Ayrıca çok düşük lastik basıncı yapısal kusurlara neden olur.
Yüksek sıcaklıklar ve güneş ışığı kauçuğu tahrip edebilir

Diş derinliği önemli bir güvenlik faktörüdür. Aracın yerle temasında önemli bir etkisi vardır.

Frenleme sırasında Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi, tekerleği kayma eşiğinde kontrol eder ve su toplanır. Lastik sırtı doymuş hale gelir ve fren mesafesi önemli ölçüde artar.

Suda kızaklama su derinliğine, diş derinliğine ve sürüş hızına bağlıdır. Suda kızaklamayı ölçmek için bir araba 8 mm su içeren bir havuza sürülüyor ve hızlanıyor. Motor hızlanmadan daha fazla çalıştığı anda suda kızaklama başlar.

Doğru mevsimsel geçiş seçimi, güvenli sürüş için esastır. Yazın yaz lastiği, kışın kış lastiği. Fren mesafesi, çekiş ve stabilite, büyük ölçüde yeterli kauçuk bileşimine bağlıdır.
Kış lastikleri sadece karda yol tutuşu sağlamakla kalmaz, sıcaklık 7°C’nin altına düştüğünde yaz lastiklerinden daha iyi performans gösterir. Pirelli, her yüzeyde ve tüm soğuk hava koşullarında hareket kabiliyeti sağlamak için kış lastiklerinin takılmasını önerir. +7°C’den itibaren yaz lastikleri daha uzun frenleme mesafelerine ve karda önemli ölçüde daha az kavramaya sahiptir.